Att lägga sig i eller att bry sig om?

Att lägga sig i eller att bry sig om – skillnaden är i bland hårfin och ofta är det mottagarens tolkning av det hela som är avgörande.

På väg hem i går kväll, körde jag efter en för mig känd kille som framförde en moped. I den skymda högerkurvan skulle både han och jag svänga vänster in till en avtagsväg med mittrefug. Till min stora förvåning så körde han på fel sida om refugen (i fel körriktning).

Ja, jag vet att man som tonåring i bland testar gränserna men eftersom jag vid ett tidigare tillfälle kommit från andra hållet och varit en hårsmån från att krocka med en annan mopedist som körde på felsida om refugen, så kände jag att jag inte kunde låta saken bero. På kvällen tog jag mod till mig och skulle prata med killen men eftersom han inte var hemma fick det bli hans mamma istället. Jag tror att hon tyckte att det var bra att jag påtalade det hela men ändå fanns känslan där att jag kanske la mig i.

Senare på kvällen erinrade jag mig en händelse som inträffade för c:a 10 år sedan. Vi kom körandes i min barndomsby och förstod att något hade hänt vid genomfartsleden. Polisen stod och pratade med människor och de stod många som kramade om varandra och grät. Det syntes inga spår efter någon olycka. Dagen efter fick vi reda på att det varit några mindre barn som hade kommit på en ny lek. Ett barn sprang i gångtunneln under genomfartsvägen och tävlade mot det andra barnet som sprang samma sträcka, men då över körbanan. Leken hade pågått ett tag men sen var det en femårig kille som glömde att titta åt ena hållet och han omkom omedelbart då han blev påkörd av en bil.

Det var många vuxna som hade sett barnens lek men det var ingen som hade tagit mod till sig för att avbryta den….man vill inte lägga sig i.

Mottagaren hade nog varit tacksam för om de hade haft mod att bry sig om…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>