Röda och vita hjärtan

Barn har många frågor om relationer och skilsmässor och det är inte alltid så lätt att förklara.Hjärta på stranden

När min yngsta dotter gick i förskolan, lånade hon hem en bilderbok som heter Röda och vita hjärtan, skriven av Tin Wigelius. Min första känsla var, ”Vad är nu det här för en löjlig bok”, men ack så fel jag hade. Boken handlar om en pojke vars föräldrar bestämt sig för att skiljas. Mamman förklarar det med att hon inte längre älskar pojkens pappa. Pojken mår mycket dåligt och det visar sig att han tror att mamman kanske kommer att sluta älska honom med.
Nu till det fina i boken, mamman förklarar det hela med att det finns röda hjärtan som man delar med alla sina släktingar och det finns vita hjärtan man delar med alla personer som står en nära på ett eller annat sätt (vänner, lärare, grannar etc.). Vita hjärtan måste man underhålla annars dör de vita hjärtat. När mamman träffade pojkens pappa, delade de ett STORT vitt hjärta och när pojkens storasyster föddes, omvandlades det STORA vita hjärtat mellan föräldrarna till att vara ett halvt vitt hjärta och ett halvt rött hjärta.
Åren gick men mamman och pappan lyckades inte hålla liv i sitt halva vita hjärta så nu finns bara det halva röda hjärtat kvar. Och vem kan leva med ett halvt hjärta?

Jag blev så förtjust i boken så jag läste den även för mina två äldre barn och har sedan rekommenderat boken till många fler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>