Min yogaresa

Min Yogaresa

Det har alltid varit mycket spring i mina ben och jag kan än idag komma ihåg känslan som 5-åring när jag äntligen kunde gå ut utan de tunga vinterkängorna och fullständigt flyga fram med mina tunna, lätta gymnastikskor. Under uppväxten provade jag på de flesta sporter som fanns tillgängliga och jag fastnade för fotboll och löpning på motionsnivå. Att hålla igång fysiskt har alltid gett mig mycket energi men min träning gav mig mest benmuskler vilket ledde till att min långa rygg inte fick det stöd som den behövde utan ryggskotten kom som på ”löpande band”.

Min nyfikenhet väcktes för yoga för ungefär tio år sedan men då var det allmänna intrycket att yoga var något flummigt och konstigt. Det gjorde att jag var lite avvaktande och misstänksam ”Man vet ju aldrig…man blir kanske lite hjärntvättad…”.Gilda Costa   yogaterapeut.se
Mitt första yogapass var för Gilda Costa och det var Kundalini yoga som utövades. Jag gick 10 gånger och väntade hela tiden på att ”det där man skulle finna” skulle dyka upp men inte hittade jag någonting…

Först senare insåg jag att det inte går att finna något om man är så stressad och lösningsinriktad som jag var då, jag trodde ju att någon skulle servera svaret till mig.
Det jag hittade var i stället ett lugn och det lugnet infann sig eftersom jag lärde mig att andas på rätt sätt och fokusera på att inte fastna i tankarna. Tidigare var jag inte närvarande i nuet utan mina tankar var alltid någon annanstans så som:  ”Måste komma ihåg att köpa…”, ”Varför sa hon på det sättet…”, ”När jag städat och tvättat då ska jag….”. Genom att andas på rätt sätt och fokusera, klarar jag numera av utmaningar med ett helt annat lugn och ser lösningar som tidigare doldes i allt sorl i skallen. Det har blivit många fler yogapass för Gilda efter den inledande terminen.

Sommaren 2006 lärde jag känna Malin Berghagen och hon har inspirerat mig mycket Yoga med Malin Berghagen - Rhodos 2012med sina tankar om livet och att våga stå upp för sig själv. Jag har varit på ett antal av Malins yogakurser och det har blivit många inspirerande samtal vid sidan om. Det har varit olika yogaformer så som mjukyoga, hatayoga, astangayoga, paryoga, Rock-IT yoga, Acro yoga m.m. Något som är väldigt givande med yoga är att man aldrig blir fulllärd, det finns så mycket mer att lära eftersom det enda redskap man har är sin egen kropp och den utvecklas hela tiden. Vi har alla olika fysiska förutsättningar och det är en sporre för mig att se hur jag kan stärka min kropp genom de olika övningarna.

En sommar gick jag på en Ashtangayogakurs för Karin Björkegren och vid besök i Stockholm har det blivit Bikramyoga med Kim Melander. Bikramyoga är en Hathayoga som utförs i 40 gradig värme och det sätter i gång en ordentlig utrensning av kroppen.

En stor inspiratör är även Åsa Niklasson som håller i Viryayoga i Skummeslövstrand. Under sommaren leder Åsa yogan nere på stranden och det är helt magiskt att yoga under bar himmel en underbar sommarkväll med en vacker solnedgång.

Numera är jag stark i hela min kropp och känner mig tio år yngre i kroppen än vad jag var för tio år sedan!

Yoga på stranden i SkummeslövTisdagsyoga med Åsa Niklasson

Jag fortsätter att utbilda mig för att lära mig ännu mer och det är inspirerande att sedan få dela med mig av kunskapen till alla er som kommer på mina kurser.

Sedan 2013 håller jag drop-in yoga varje onsdag på Vallens Säteri i Våxtorp. Det är en härlig atmosfär i den unika byggnaden och varje yogapass avslutas med te och tilltugg.

Prova-på-yoga i Magasinet Våxtorp

Yoga Magasinet 6 YogaMagasinet10

Relaterade blogginlägg finns i kategorien Yoga